Get Adobe Flash player
Naš glas
Spletno glasilo uporabnikov CUDV Dobrna
NA KRILIH JEZIKA
NA KRILIH JEZIKA
Moja zgodba
Moja zgodba
Foto galerija
Foto galerija
Družini prijazni
Družini prijazni
Ustvarjalnica zvonček
Ustvarjalnica zvonček
Javna naročila
FB - CUDV Dobrna

Po trebuhu in po kolenih skozi Hudo luknjo

Vinko, Bine, Toni, Ina, Aljaž, Zlatko, Jasmina, Mitja in Luka smo se nekega junijskega dopoldneva v spremstvu Andreja, Milene, Tomaža, Sanje in Urške s kupom jamarske opreme in obilno malico stlačili v dva avtomobila in se odpeljali proti podzemni kraški jami Huda luknja, ki leži na pobočju brega Tisnik v bližini Gornjega Doliča. Na pobočju Tisnika je približno dvajset dostopnih votlin, med njimi Huda luknja. V jami izvira potok Ponikva. Raziskanih je približno 2,3 km jame.

Po jami sta nas vodila izkušena jamarska reševalca Mateja Mažgan in Boris Šajtegelj. Opremljeni s čeladami, svetilkami in kombinezoni smo našo jamarsko pustolovščino začeli pri majhnem, skoraj neopaznem vhodu, zavarovanem z rešetkami. Malo po kolenih in malo po trebuhih smo se splazili po ozkem rovu, ki nam je že takoj v začetku pognal kri po žilah. A ko smo premagali prvi, morda najzahtevnejši del jame, smo se lahko zravnali in po rovih in skalah približno tri ure raziskovali jamski svet. Prečili smo sifon in se stlačili skozi ožino ali dve. Na svoji poti smo si ogledali netopirje, jamske kačice in pajke (med njimi tudi enega posebej rejenega). Našli smo celo kosti jamskih medvedov, ki so nekoč živeli tod!

Po vrnitvi iz jame smo slekli premočena in blatna oblačila in hitro zagrabili vsak svoj sendvič. Naš izlet smo, kot se spodobi, zaključili v gostilni s kavo in koka-kolo. Po vrnitvi v Dobrno smo kar popadali na sedežne garniture. Na obisk jame pa so nas še naslednji dan spomnile prijetno utrujene mišice in triurno čiščenje blatnih čevljev.

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:

DATAINFO.SI, d.o.o.

Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor

www.datainfo.si

e-pošta: dpo@datainfo.si

telefon: +386 (0) 2 620 4 300