Get Adobe Flash player

OBISKAL NAS JE E-TRANSFORMER

Ponovno nas je obiskal E-transformer. Prirejen multimedijski tovornjak, v katerem se nahaja potujoča razstava s svojo pojavnostjo, zbuja pozornost in na izviren način privablja učence k ogledu učnih vsebin na temo recikliranja elektronskih odpadkov. Unikatno vozilo je plod slovenskega znanja. Zložljivo konstrukcijo je zasnovalo podjetje MF-CT iz Ljutomera, izložbene vitrine podjetje IDEAL iz Velenja, razstavo je pripravil Šolski center Velenje, razsvetljavo Skupina Počivavšek, nalepke Indizajn. Sončna elektrarna na strehi, ki ob normalnih pogojih zadostuje za dva dni delovanja vozila, je donacija Gorenja Solar, za oblikovanje simpatičnih gradiv in poslikavo gradiva pa so poskrbeli v Gorenje Design Studiu.

V petek, 13. 5. 2016, se je E-transformer  ustavil tudi v našem centru. Z zanimanjem smo si ogledali multimedijske predstavitve na temo odpadne elektronike in razstavne eksponate –  sestavne dele velikih in malih gospodinjskih aparatov v obliki eksplozijskih sestavnic. Na obisk in ogled so prišli tudi učenci OŠ Dobrna, ki so si z zanimanjem ogledali multimedijsko predstavitev. Hkrati z obiskom transformerja je potekala zbiralna akcija odpadne elektronike, pri kateri smo se prav tako izkazali. Zbrali smo dva zabojnika odpadne elektronike, sijalk, kartuš, tonerjev in iztrošenih baterij.

Z vse večjo ponudbo in uporabo elektronskih aparatov v gospodinjstvih se veča tudi količina elektronskih odpadkov, ki so zelo obremenilni za okolje, zato je toliko bolj pomembno, da imamo vzpostavljen učinkovit sistem recikliranja. Predavatelj nam je povedal, da se v Sloveniji dnevno nabere za osem tovornjakov odpadne elektronike, ki bi ob neustrezni hrambi in odlaganju obremenjevala in zastrupljala naše okolje. V okviru projekta  Ekošola imamo že vrsto let vzpostavljen ločen sistem zbiranja tovrstnih odpadkov. Zbiramo odpadne sijalke, tonerje in kartuše, iztrošene baterije in akumulatorje ter dotrajane elektronske naprave. Posamezna skupina naštetih odpadkov zahteva svoj način predelave in reciklaže. V GSM aparatih se nahajajo redki elementi: indij, iridij, zlato. V nekaterih sijalkah in hladilnih aparatih je  uporabljen plin, ki je posebej obremenilen za okolje, nekateri aparati vsebujejo težke kovine.

Če želimo ohraniti okolje, v katerem živimo, moramo skrbno ravnati z odpadki. Veselimo se naslednjega obiska E-transformerja.

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:

DATAINFO.SI, d.o.o.

Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor

www.datainfo.si

e-pošta: dpo@datainfo.si

telefon: +386 (0) 2 620 4 300