Get Adobe Flash player

Na morski zrak, v Velenje

»Prejmite slane pozdrave iz morja«, smo radi zapisali na dopustniške razglednice, dokler  moderna tehnologija ni okrnila naših navad uporabe klasične pošte. Vendar smo v našem centru spoznali, da bi lahko takšna sporočila pošiljali kar iz neposredne bližine Dobrne, iz Velenja.

V središču Velenja, na Trgu mladosti 6, smo obiskovali solne sobe. V solnih sobah se izvajajo solne oz.  haloterapije. Dobro leto mineva, odkar sta nas lastnika solne hiše Solinka v Velenju in v Slovenj gradcu, prijazno povabila na obisk, nas seznanila s solnimi terapijami  in nam ponudila brezplačne tedenske obiske naših uporabnikov .

Solne terapije v centru nismo poznali.  Ogledali smo si solno sobo, v kateri se izvajajo. Solne sobe so pravzaprav imitacija solnih jam, zrak v njih pa je poln aerosola, ki ga v idealnih pogojih najdemo ob morju. Zidovi, tla in strop so popolnoma obdani s soljo, blagodejno klimo pa ustvari  halogenerator. Ta naprava v prostor pošilja majhne delce aerosola in tako ustvarja mikro klimo. Z zadrževanjem v solni sobi z dihanjem omogočimo, da ti delci prodrejo globoko v pljuča, bronhije in pljučne mešičke, neinhalirani delci pa nam padajo po koži. Učinek ene solne terapije lahko primerjamo s štirimi dnevi bivanja ob morju.

Prvi obisk je požel poleg radovednosti tudi kanček zadrege in morda skeptičnosti. Kako se urediš za v solno sobo? Moraš imeti s seboj kopalke? Res lahko ima 20 minut bivanja  otroka v solni sobi ali pa 40 minut odraslega  enakovreden učinek štirim dnem bivanja na morju? Ali bodo  naši obiskovalci zmogli toliko časa mirovati, v majhnem prostoru?

 

Izvedeli smo, da je solna terapija popolnoma naravna, učinkovita in brez stranskih učinkov. Terapijo so klinično potrdili ameriški, ruski in finski znanstveniki. Ugodno vpliva na številna stanja kot so bronhitis, atopijski dermatitis, astma, alergije, pljučnica, gripa, viroza, stres, seneni nahod, luskavica, artritis, sinusitis, pogoste okužbe dihal, težko dihanje, kronična vnetja ušes, kronična vnetja mandljev in slaba imunska odpornost.

Vse dileme  so se hitro razblinile. Za v solno sobo ne potrebuješ kopalk, lahko pa si zavihaš rokave in hlačnice in tako povečaš učinek na koži, zlasti ob težavah s kožo kot so dermatitis, luskavica in drugo. Prav vsi obiski solnih sob so bili prijetni. V njih lahko zgolj počivaš na udobnem ležalniku, kramljaš, mlajši pa se zaposlijo z igro s soljo, podobno kot v peskovniku. In kar naenkrat se te polasti prijetna sproščenost, morda blaga utrujenost, lenobnost, tako da čas ene terapije še prehitro mine.

Lastnikoma solnih sob, gospe Irmi in gospodu Tadeju Lahu, iskrena hvala za celoletno gostoljubnost.

 

 

 

 

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:

DATAINFO.SI, d.o.o.

Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor

www.datainfo.si

e-pošta: dpo@datainfo.si

telefon: +386 (0) 2 620 4 300