Get Adobe Flash player
Naš glas
Spletno glasilo uporabnikov CUDV Dobrna
NA KRILIH JEZIKA
NA KRILIH JEZIKA
Moja zgodba
Moja zgodba
Foto galerija
Foto galerija
Družini prijazni
Družini prijazni
Ustvarjalnica zvonček
Ustvarjalnica zvonček
Javna naročila
FB - CUDV Dobrna

Mednarodna izmenjava »Korak k samostojnosti«

V okviru projektnega dela smo v CUDV izpeljali projekt mladinske  izmenjave, ki ga je sofinanciral evropski program Mladi v akciji. Gre za projekt mladih, v katerem je sodelovalo 16 mladostnikov iz Slovenije in Hrvaške, starih od 15 do 25 let.

V okviru projektnega dela smo v CUDV izpeljali projekt mladinske izmenjave, ki ga je sofinanciral evropski program Mladi v akciji. Gre za projekt mladih, v katerem je sodelovalo 16 mladostnikov iz Slovenije in Hrvaške, starih od 15 do 25 let. S pripravami na projekt smo začeli konec preteklega leta in se bo zaključil do jeseni. Aktivnosti smo združili pod imenom Korak k samostojnosti in so se osredotočale na temo zaposljivosti mladih s posebnimi potrebami. Želeli smo, da bi se udeleženci, naši učenci in učenci sorodnega centra iz Šibenika medsebojno informirali o možnostih zaposlitve po končanem šolanju, da bi izmenjali mnenja in vizije na temo lastne prihodnosti, dela, zaposljivosti, samostojnosti in prispevanja v družbi, da bi se preskusili v nekaj prilagojenih delovnih okoljih, da bi pridobili in razvijali kompetence za javno nastopanje, da bi spremljevalci izmenjali dobre prakse glede zaposljivosti mladih z manj priložnostmi in da bi utrdili partnersko sodelovanje.

Glavni del projekta smo izvedli med zimskimi počitnicami, ko so prišli k nam gostje iz Šibenika. Ob načrtovanju in usklajevanju aktivnosti smo poskušali upoštevati želje gostov in vseh ostalih sodelujočih. V dopoldanskem času smo izvajali aktivnosti povezane z zaposlitvami – delo v delavnicah VDC in učnih delavnicah ter ekskurzije in oglede povezane z zaposlitvami. Učenci so bili razdeljeni v tri manjše skupine in se preskusili v zaposlitvah v lesni delavnici, v tehnikah obdelave gline in ročnemu izdelovanju papirja in voščilnic. Ogledali so si tudi dve enoti VDC CUDV Črna na Koroškem ter našo ustvarjalnico galerijo Zvonček, kjer razstavljamo izdelke uporabnikov centra. V popoldanskem času smo zadostili potrebi po druženju. Realizirali smo željo gostov po aktivnostih na snegu, se kopali v termah, priredili tekmovanje v bowlingu. Lepe spomine imajo udeleženci na slovenski oz. hrvaški večer, ko so se predstavili s kulturo, nošo in kulinariko Slovenije in Hrvaške. Vsak dan smo izpeljali krajše evalvacije. Udeleženci so svoje vtise vpisovali ali označevali svoje počutje v biltenu, ki so ga dobili na začetku projekta.

Na zaključku smo opravili še zaključno evalvacijo. Priredili smo čajanko s plesom ter udeležencem podelili potrdila za sodelovanje v projektu Jouthpasse, v katerih so bile zapisane pridobljene kompetence. Slovo v soboto je bilo za nekatere udeležence ganljivo. Kaj so povedali mladi? Zapisali smo le nekaj njihovih misli. Če povzamem: v projektu so se čutili koristne, pomembne: naloge so bile razdeljene, vsakdo je prispeval del sebe, spoznali so nove prijatelje/prijateljice, učili so se besed v drugem jeziku. Na področju zaposlitev so se preskusili v različnih dejavnostih in izrazili navdušenje nad končnim izdelkom, spoznali so še druge delavnice oz. VDCje, se seznanili z nevarnostmi pri delu in preventivnim obnašanjem. Namen projekta je bil dosežen.

Mladi z motnjo v duševnem razvoju so razmišljali o svoji prihodnosti, željah glede zaposlitve in priložnosti zase. Bolj si predstavljajo možnosti zase po zaključku šolanja. Spoznali so priložnosti za zaposlovanje v obeh državah. Izrazili so skrbi in pomisleke glede zaposljivosti oseb z motnjo v duševnem razvoju in priložnosti na trgu dela. Vrstnikom so predstavili svojo kulturo in spoznali njihovo. Okrepili so svoje kompetence (jezikovne, socialne, tehnične..) Strokovni delavci so delili izkušnje in mnenja na izbrano temo. Projekt smo predstavili širši strokovni javnosti na izobraževalnih dnevih specialnih in rehabilitacijskih pedagogov, aprila v Portorožu.

S pripravami na projekt smo začeli konec preteklega leta in se bo zaključil do jeseni. Aktivnosti smo združili pod imenom Korak k samostojnosti in so se osredotočale na temo zaposljivosti mladih s posebnimi potrebami.

Želeli smo, da bi se udeleženci, naši učenci in učenci sorodnega centra iz Šibenika medsebojno informirali o možnostih zaposlitve po končanem šolanju, da bi izmenjali mnenja in vizije na temo lastne prihodnosti, dela, zaposljivosti, samostojnosti in prispevanja v družbi, da bi se preskusili v nekaj prilagojenih delovnih okoljih, da bi pridobili in razvijali kompetence za javno nastopanje, da bi spremljevalci izmenjali dobre prakse glede zaposljivosti mladih z manj priložnostmi in da bi utrdili partnersko sodelovanje.

Glavni del projekta smo izvedli med zimskimi počitnicami, ko so prišli k nam gostje iz Šibenika. Ob načrtovanju in usklajevanju aktivnosti smo poskušali upoštevati želje gostov in vseh ostalih sodelujočih.  V dopoldanskem času smo izvajali aktivnosti povezane z zaposlitvami – delo v delavnicah VDC in učnih delavnicah ter ekskurzije in oglede povezane z zaposlitvami. Učenci so bili razdeljeni v tri manjše skupine in se preskusili v zaposlitvah v lesni delavnici, v tehnikah obdelave gline in ročnemu izdelovanju papirja in voščilnic.

Ogledali so si tudi dve enoti VDC CUDV Črna na Koroškem ter našo ustvarjalnico galerijo Zvonček, kjer razstavljamo izdelke uporabnikov centra. V popoldanskem času smo zadostili potrebi po druženju. Realizirali smo željo gostov po aktivnostih na snegu, se kopali v termah, priredili tekmovanje v bowlingu. Lepe spomine imajo udeleženci na slovenski oz. hrvaški večer, ko so se predstavili s kulturo, nošo in kulinariko Slovenije in Hrvaške. Vsak dan smo izpeljali krajše evalvacije. Udeleženci so svoje vtise vpisovali ali označevali svoje počutje v biltenu, ki so ga dobili na začetku projekta. Na zaključku smo opravili še zaključno evalvacijo. Priredili smo čajanko s plesom ter udeležencem podelili potrdila za sodelovanje v projektu Jouthpasse, v katerih so bile zapisane pridobljene kompetence. Slovo v soboto je bilo za nekatere udeležence ganljivo.

Kaj so povedali mladi?

Zapisali smo le nekaj njihovih misli. Če povzamem: v projektu so se čutili koristne, pomembne: naloge so bile razdeljene, vsakdo je prispeval del sebe, spoznali so nove prijatelje/prijateljice, učili so se besed v drugem jeziku. Na področju zaposlitev so se preskusili v različnih dejavnostih in izrazili navdušenje nad končnim izdelkom, spoznali so še druge delavnice oz. VDCje, se seznanili z nevarnostmi pri delu in preventivnim obnašanjem.

Namen projekta je bil dosežen. Mladi z motnjo v duševnem razvoju so razmišljali o svoji prihodnosti, željah glede zaposlitve in priložnosti zase. Bolj si predstavljajo možnosti zase po zaključku šolanja. Spoznali so priložnosti za zaposlovanje v obeh državah. Izrazili so skrbi in pomisleke glede zaposljivosti oseb z motnjo v duševnem razvoju in priložnosti na trgu dela. Vrstnikom so predstavili svojo kulturo in spoznali njihovo. Okrepili so svoje kompetence (jezikovne, socialne, tehnične..) Strokovni delavci so delili izkušnje in mnenja na izbrano temo. Projekt smo predstavili širši strokovni javnosti na izobraževalnih dnevih specialnih in rehabilitacijskih pedagogov, aprila v Portorožu.

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:

DATAINFO.SI, d.o.o.

Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor

www.datainfo.si

e-pošta: dpo@datainfo.si

telefon: +386 (0) 2 620 4 300