Get Adobe Flash player

Koncert ob svetovnem dnevu Downovega sindroma

Na povabilo Gaie in Alana Asta, ki vodita Center za Downov sindrom Planet 47 smo bili povabljeni k sodelovanju in soustvarjanju dobrodelnega koncerta ob svetovnem dnevu Downovega sindroma.

Videla sta naš film MOJA ZGODBA in bila zelo navdušena nad njim. Iz filma smo izbrali eno od šestih zgodb, ljubezensko zgodbo Ine in Aljaža, mladostnika z Downovim sindromom in tako želeli ljudem prikazati, kako je lahko ljubezen med njima lepa. Ker Aljaž enkrat tedensko opravlja prakso in pomaga v frizerskem salonu Metka na Dobrni smo se odločili, da to njegovo sposobnost ravnanja z lasmi prikažemo tudi na koncertu in opozorimo na to, da se lahko tudi osebe z Downovim sindromom vključujejo v delo lokalne skupnosti. Tako smo na koncertu dobili svoj frizersko-masažni salon, kjer je Aljaž v času koncerta urejal pričesko Ini in meni. Prikazana je bila tudi njuna ljubezenska zgodba iz našega filma, nato pa sta imela na odru tudi pogovor z voditeljema.

Na koncert smo se pričeli pripravljati že v mesecu novembru. Enkrat tedensko smo skupaj z Ino in Aljažem obiskovali delavnice v Ljubljani, kjer smo sestavljali koncept koncerta in kakšno bo naše sporočilo ljudem. Želeli smo opozoriti na težave nesprejetosti s katerimi se mladi z Downovim sindromom srečujejo v času šolanja in kasneje. Pogosto ostajajo izrinjeni na obrobje, brez možnosti, da bi razvijali svoje sposobnosti ter sodelovali v vključujočem družbenem okolju. Želeli smo, da na koncertu o vseh težavah in željah spregovorijo mladostniki sami in da tudi pokažejo kaj vse zmorejo in znajo. Prav s tem namenom smo se udeležili tudi celodnevne delavnice na Planetu 47 v Koštaboni, kjer smo cel dan ob sproščenem druženju vadili za pričakovani dobrodelni koncert. Kasneje so sledile še intenzivne vaje v dvorani Španski borci in televizijsko snemanje koncerta 7. marca ob 20. uri.

Koncert je bil v dvorani Španski borci v Ljubljani 7. marca 2016  ob 20. uri v organizaciji Centra za Downov sindrom Planet 47, ki ga vodita Gaia in Alan Asta in Društva za Downov sindrom, ki ga vodi dr. Alenka Šelih. Koncert smo poimenovali ČE BI MIDVA SE KDAJ SREČALA. Dvorana je bila nabito polna in na ta dan je potekalo tudi televizijsko snemanje TV SLO, televizijski prenos pa je bil na svetovni dan Downovega sindroma 21. marca na TV SLO2 ob 20.50 uri. Voditeljica koncerta je bila Andreja Lazar v sodelovanju z Bernardo Žarn in Radom Mulejem. Na koncertu so mladi z Downovim sindromom sami spregovorili o svojih potrebah in željah, ki jih ne morejo uresničiti. Opozorili so na težave s katerimi se srečujejo, ko se šolajo in kasneje, ko želijo iskati zaposlitev. Na odru smo imeli ves čas koncerta postavljene štiri različne scene: likovni atelje, frizersko-masažni salon, kavarno Druga violina in urad človekovih pravic iz katerega smo med koncertom predali svoja pisma tudi predsedniku Borutu Pahorju in varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer. Koncert je popestrilo veliko glasbenih gostov, ki so se odzvali našemu povabilu: Vlado Kreslin, Rok Ferenja in Rok&band, Marina Martensson, Miran Rudan, Helena Blagne s Kvatropirci, Davor Borno, Tanja Žagar, ManuElla, Jan Plestenjak, Nuša Derenda, Rudi Bučar in Lea Sirk.

Mladostniki z Downovim sindromom pa so se predstavili s svojimi likovnimi, pesniškimi, plesnimi, športnimi , glasbenimi in drugimi talenti; plesali so Mavrični plesalci in Eva Pirnat, na flavto je igrala Larisa Pečar…Prireditev je bila nabita s čustvi in pozitivno energijo.

Koncerta so se udeležile različne televizijske hiše, fotografi in novinarji, ki so me kasneje poklicali in želeli opraviti intervju zaljubljenega para z Downovim sindromom Ino in Aljažem. Tako sta 15. marca v naš CUDV Dobrna prišli fotografinja Mateja Jordovič Potočnik in novinarka Urška Krišelj Grubar iz revije ZARJA. Skupaj smo preživeli dve čudoviti uri ob smehu, fotografiranju in pogovoru. Obširen članek je potem izšel 22. marca v reviji Zarja, en dan po predvajanju koncerta ob dnevu Downovega sindroma na TV SLO.

21. marca, na svetovni dan Downovega sindroma in na dan predvajanja koncerta na TV SLO, smo se vsi ustvarjalci koncerta zbrali v Ljubljani z namenom, opozoriti ljudi na večerni koncert. Delili smo šopke in peli ob spremljavi kitaristov. Direktorica CUDV Draga dr. Valerija Bužan  in vodja Planeta 47 Gaia Asta sta organizirali sprejem pri ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anji Kopač Mrak in pri ministrici za izobraževanje, znanost in šport dr. Maji Makovec Brenčič. Na obeh ministrstvih so nas lepo sprejeli, ministrici sta bili veseli naše pozornosti in dobre energije, ki smo jo prinesli s sabo, vzeli sta si čas in nam prisluhnili. Nato smo naše druženje zaključili v Drugi violini, ki je v lasti CUDV Draga, tam nas je čakalo kosilo, nadaljevali pa smo ob prijetnem druženju in kulturnem programu, kjer so se lahko s svojimi različnimi talenti predstavili vsi mladostniki z Downovim sindromom. Poslovili smo se pozno popoldne v pričakovanju ogleda našega večernega koncerta, tokrat kot gledalci.

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:

DATAINFO.SI, d.o.o.

Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor

www.datainfo.si

e-pošta: dpo@datainfo.si

telefon: +386 (0) 2 620 4 300