Get Adobe Flash player
Naš glas
Spletno glasilo uporabnikov CUDV Dobrna
NA KRILIH JEZIKA
NA KRILIH JEZIKA
Moja zgodba
Moja zgodba
Foto galerija
Foto galerija
Družini prijazni
Družini prijazni
Ustvarjalnica zvonček
Ustvarjalnica zvonček
Javna naročila
FB - CUDV Dobrna

Grad Turjak, Trubarjeva domačija in Ribnica

Torek, 10. marec je bil za nas zelo dolg, predvsem pa zelo zanimiv. Nekaj uporabnikov se je odpravilo v Trubarjeve kraje. Pred odhodom sem jih vprašala, kje so ti Trubarjevi kraji in z vso resnostjo so mi odgovorili, da tam, kjer se je rodil Primož Trubar. Pa še kako prav imajo! Za vse ostale, ki ne veste kje so Trubarjevi kraji, vam povem, da je to dolenjska, vas Rašica oz. Raš`ca kot ji pravijo domačini.

Ampak, začnimo na začetku … Iz Dobrne smo se odpravili že zelo zgodaj in na poti naredili obvezen postanek – kavica, čaj, sok. Pot smo nadaljevali do Turjaka, kjer smo si v spremstvu lokalnega vodiča ogledali Grad Turjak. Prijazni gospod nam je povedal, da je grad dobil ime po turu. Nikomur se niti sanjalo ni, kaj oz. kdo to je. Vodič nam je pojasnil, da je tur nekakšen »pradedek« današnje krave. Tu je nastala tudi Prešernova Turjaška Rozamunda. Vsi smo komaj čakali, da vstopimo v to mogočno stavbo, kjer so včasih živeli grofi in grofice. Sprehodili smo se po gradu, izvedeli kjer so potekali skrivni rovi in kaj vse se je tam dogajalo.

Sonce je bilo visoko na nebu, ko smo se odpravili v Raš`co. Pred Trubarjevo domačijo nas je čakal vodič Andrej. Popeljal nas je v muzejsko sobo, kjer smo videli nekaj knjig, ki jih je Primož Trubar napisal. V vitrini sta tudi Abecednik in Katekizem, prvi slovenski knjigi. Žal knjige niso originalne ampak zelo dober približek originala, ki se mu strokovno reče faksimile. Izvedeli smo, da je bil Trubarjev oče mlinar in zelo spoštovan s strani Turjaškega grofa. Z ogledom mlina in žage se je naš ogled Trubarjeve domačije zaključil.

V čudoviti naravi in okolici Trubarjeve domačije smo si privoščili še kratek počitek, nato pa odhiteli v Ribnico. Tam smo si privoščili odlično kosilo, pred odhodom domov pa še krajši sprehod po čudovitem parku v bližini Miklove hiše.

Pot nazaj na Dobrno je minila hitro, mi pa smo komaj čakali, da o vsem kar smo videli in doživeli povemo še sošolcem in zaposlenim v Centru.

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:

DATAINFO.SI, d.o.o.

Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor

www.datainfo.si

e-pošta: dpo@datainfo.si

telefon: +386 (0) 2 620 4 300