Get Adobe Flash player
Naš glas
Spletno glasilo uporabnikov CUDV Dobrna
NA KRILIH JEZIKA
NA KRILIH JEZIKA
Moja zgodba
Moja zgodba
Foto galerija
Foto galerija
Družini prijazni
Družini prijazni
Ustvarjalnica zvonček
Ustvarjalnica zvonček
Javna naročila
FB - CUDV Dobrna

CUDV Dobrna na Ljubljanskem maratonu

V nedeljo, 25. 10. 2015, so uporabniki Centra za usposabljanje delo in varstvo Dobrna ter njihovi spremljevalci že drugič zapored dokazali, da prav nič ni nemogoče. Pretekli so deset kilometrov na Ljubljanskem maratonu, kar je dokaz, da so tudi osebe s posebnimi potrebami zmožne premagovati ekstremne napore.

Ideja se je pred dvema letoma rodila v CUDV Radovljica, kjer so želeli premakniti meje zmožnosti uporabnikov, saj je do takrat bila najdaljša disciplina v okviru Specialne olimpijade Slovenije tek na osemsto metrov. K sodelovanju v projektu, ki so ga poimenovali 5 tekov za 125 nasmehov so kmalu povabili še ostale zavode za usposabljanje. V CUDV Dobrna smo povabilo z navdušenjem sprejeli in pričeli s treningi. Treningi so potekali od meseca maja pa vse do konca oktobra. Dobili smo pomoč strokovnjaka za vzdržljivostno vadbo, prostovoljca Andreja Podgorška, ki je vodil celotno pripravo na tekmovanja in bil tudi spremljevalec naših fantov na Ljubljanskem maratonu. Začeli smo postopno s tekom in hojo, dokler nismo bili sposobni preteči daljšo razdaljo brez prekinitve. Kmalu je bila na vrsti prva prava preizkušnja, Tek brez meja v avstrijski Globasnici v organizaciji CUDV Črna na Koroškem. Kot nalašč je bila to najkrajša preizkušnja, dolga le šest kilometrov. Naši uporabniki so vsi z lahkoto pretekli razdaljo, nekateri prav v rekordno hitrem času. Motivacija za treninge je še narasla. Postopoma smo podaljševali pretečeno razdaljo, tako da so bili sposobni preteči že osem kilometrov brez prestanka, tudi v klanec. Sledila je druga preizkušnja v prečudovitem okolju ribnikov Iga, v organizaciji CUDV Draga Ig. Tudi razdaljo osem kilometrov so brez problema premagali vsi udeleženci. Zadnji teden pred maratonom smo imeli še tekaške priprave v Puli, kjer smo v sproščenem vzdušju pod nadzorom dr. Branka Škofa trenirali in se pripravljali na sklepno dejanje projekta. Sledila je finalna preizkušnja, katero smo vsi nestrpno čakali, Ljubljanski maraton. Deset kilometrov pa ni bilo kar tako. Trenutke krize so nam lajšali navijači, ki so bili navzoči ves čas ob progi. Še nikoli nismo tekli na tako množični prireditvi. Prihod v cilj je bil res nekaj posebnega. Dvajset tisoč glava množica je navijala in vzklikala samo za nas. To nepopisno navdušenje nam bo ostalo v lepem spominu za vedno.

S tem smo dokazali, da so tudi ljudje s posebnimi potrebami zmožni ekstremnih naporov, seveda ob spremstvu in strokovno vodeni vadbi. V naslednjem letu se nameravamo zopet udeležiti vseh  tekov. Tiha želja je, da bi kakšen uporabnik pretekel tudi razdaljo enaindvajset kilometrov, kar je prav gotovo ob sistematični vadbi izvedljivo.

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:

DATAINFO.SI, d.o.o.

Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor

www.datainfo.si

e-pošta: dpo@datainfo.si

telefon: +386 (0) 2 620 4 300